Wanneer Bloedprocessie In Brugge?

Heilig Bloedprocessie te Brugge De Heilig Bloedprocessie dateert uit ten minste 1303 en vindt elk jaar op Hemelvaartsdag plaats in Brugge. Hoewel er door de eeuwen heen veel dingen zijn veranderd, is de kern van de optocht het herbeleven van de kruisiging en opstanding van Jezus Christus.
Datum en uur. Donderdag 18 mei 2023 – start om 14.30 uur (Dijver). De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

Waar start de Bloedprocessie?

De Heilig Bloedprocessie dateert uit ten minste 1303 en vindt elk jaar op Hemelvaartsdag plaats in Brugge. Hoewel er door de eeuwen heen veel dingen zijn veranderd, is de kern van de optocht het herbeleven van de kruisiging en opstanding van Jezus Christus.

Wie bracht het Heilig Bloed naar Brugge?

In de Heilig Bloedprocessie en de aanwezigheid van de relikwie in Brugge vloeien religie, geschiedenis, overlevering en legende samen in één stedelijke traditie. Lang werd aangenomen dat de Vlaamse graaf Diederik van de Elzas het H. Bloed rond 1150 uit Jeruzalem naar Brugge bracht.

Wat betekent Bloedprocessie?

v., (Zuidn.) bekende processie te Brugge, waarin het Heilig Bloed (d.i. bloed van Christus) wordt rondgedragen (de eerste Maandag na 3 Mei).

Hoeveel groepen Bloedprocessie?

De processie bestaat uit 52 groepen – verdeeld over vier delen – en is een aaneenschakeling van straattoneel, zang, dans, choreografie en muziek. De verering van de relikwie van het Heilig Bloed vormt de apotheose.

Wat wordt er bewaard in de Heilig Bloedbasiliek?

De relikwie van het Heilig Bloed, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht, wordt hier bewaard. De Heilig-Bloedkapel werd in de 15de eeuw in gotische stijl verbouwd, maar is vooral belangrijk door haar 19de eeuwse neogotische aankleding.

See also:  Combien De Vols Par Semaine Entre Bruxelles Et Dubai?

Wat is de heilige graal?

De Heilige graal werd zo een metafoor voor de heilige eucharistie. In latere versies werd de graal beschreven als een schaal of beker, waarin Jozef van Arimathea bloed van Jezus Christus opving tijdens diens kruisiging.

Hoe laat begint de Bloedprocessie in Boxtel?

De processie zelf start om 15.00 uur en trekt door het centrum, om bij de grote parochiekerk van Sint Petrus te eindigen. In de week voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie is er in de Ridderzaal van het kasteel Stapelen in Boxtel een zogenoemde ‘Bloedmirakelse Avond’.

Waar start de Bloedprocessie in Brugge?

Na een coronapauze van twee jaar trekt de Heilig Bloedprocessie binnenkort weer door de Brugse binnenstad. De processie vindt plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, en start om 14.30 uur aan de Dijver. De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

Leave a Comment

Your email address will not be published.