
Voeding & co: hoe pas je je voedingspatroon aan als je zwanger bent?
Door de coronacrisis zullen er in 2021 gemiddeld meer baby’s geboren worden dan in de voorbijgaande jaren. Voorafgaand aan deze geboortes hoort een zwangerschap waar de foetus kan uitgroeien tot een voldragen baby. Bij dit proces hoort vanzelfsprekend een gezonde voeding. Maar in welke mate moet een zwangere vrouw nu aanpassingen doen aan haar voedingspatroon?
Een evenwichtig samengestelde voeding draagt bij tot een goed verloop van de zwangerschap en de bevalling én een vlot herstel nadien. Maar moet een zwangere vrouw dan eten voor 2?
De behoefte aan energie neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Of je nu hierdoor meer moet gaan eten, hangt van je huidige voedings- en beweegpatroon en je startgewicht af. Bij zwangere vrouwen met een gezond startgewicht is in het eerste trimester de behoefte gemiddelde verhoogd met 70 kcal, in het 2e trimester met 260 kcal en in het laatste trimester met 500 kcal. Maar wat willen deze cijfers nu zeggen?
- 70 kcal = 1 appel of 1 hardgekookt ei
- 260 kcal = 2 bananen of 2 eetlepels mayonaise
- 500 kcal = 3 handjes noten of 2 boterhammen met 1 avocado
En wat kan je dan nog drinken tijdens een zwangerschap? Alcohol dient, vanzelfsprekend, vermeden te worden. Er zijn alcoholvrije varianten op de markt, maar vaak bevatten deze nog sporen (< 0.5%) van alcohol. Bekijk bij zulke varianten dus zeker even het etiket. Koffie dient beperkt te worden tot 2-3 tassen per dag, light frisdrank tot 0,5 liter per dag.
Water blijft dus steeds de beste dorstlesser. Voor wat extra smaak kan verse munt, citroenmelisse, citroen- of limoensap, kaneelstokjes, komkommersliertjes, appelschijfjes,… toegevoegd worden.
Tijdens de zwangerschap is extra aandacht voor je voedingspatroon noodzakelijk, maar je krijgt er iets wonderbaarlijk voor in de plaats.
Met gezonde groeten,
Jolien Boonen - (sport)diëtiste - voedingsdeskundige